Hem *Våra hundar* Nyheter *Valpar *Valpkullar *Om rasen *Foton *Filmer *Utställningar * Om oss *Vanliga frågor* Kontakta oss *Länkar *Start *Gästbok

Kennel Kyang La är en liten hobbykennel för Tibetanska mastiffer. Kyang La är tibetanska och skall betyda "De vilda hästarnas berg" Vilket vi tycker passar oss eftersom vi även har lite uppfödning av hopphästar och bor på Hallandsåsen.
Första Tibetanska mastiffen "Santtu" Rajakan Chan-Dos flyttade till oss 2001. Vårt mål är att föda upp Tibetanska mastiffer som är rastypiska, friska och som har ett bra temperament utan att förlora sin vaktinstinkt och sitt originella temperament.

Vi bor som sagt på en gård på Hallandsåsen i Skåne. Hela vår tomt runt hus och stallar är inhägnad för hundarna så att de kan fritt röra sig ute och i stallarna och vakta gården. Alla hundarna sover inne på nätterna.

Innan vi bestämde oss för Tibetansk mastiff hade vi funderat i många år vilken hundras vi skulle välja. Vi bor på landet på en gård och har inte så många grannar, vi ville ha en vakthund som är lagom stor, har lättskött päls och trivs ute. Vi ville också ha en hund som är självständig.

Jag uppvuxen i Finland och mina föräldrar hade hunduppfödning i många år. Vi hade Finska stövare, en Engelsk Staffordshire Bullterrier, många Lhasa Apsos och West Highland White terriers, alla trevliga hundar men ingen som skulle passa till vårt liv idag på gård.
Det var min mamma som sedan föreslog att vi skulle titta på en Tibetansk mastiff och det tackar vi henne för idag.

I hundböckerna finns det inte så mycket information om denna sällsynta ras men på Internet finns det många trevliga hemsidor om rasen. Jag hittade en uppfödare i vår gamla hemstad Uleåborg och från Teija som har Tejakes kennel fick vi värdefull information om rasen. Vi håller fortfarande kontakt. Denna ras får valpar endast på vintern så vi var lite sent ute men hade sedan turen att någon tog tillbaka sin reservation och vi kunde boka Santtu hos en till oss bekant och välkänd uppfödare i Finland, Rajakan kennel som var de första att importera TM till Finland och Taisto har varit ordförande i TM föreningen i Finland i många år.

Idag har vi fyra tikar, Santtu och hennes tre döttrar, en importhane samt är co-owners för en av Santtus söner. vi vill inte skaffa fler hundar än vi har tid med att gå på promenader dagligen.


Vill du ta en närmare titt på oss så kan du hoppa över till vår hemsida -Gården Liagärde-.webbmaster©Outi Myllylä  http://kyangla.se/ tm@kyangla.se
Senast uppdaterad 2011-01-24